fbpx

Hypnotherapie bij angst

 

Wanneer je last hebt van angsten, paniekaanvallen en fobieën kan dat erg belemmerend zijn voor je dagelijks leven.

Maar wat is nu eigenlijk angst?

Globaal kun je angst verdelen in twee soorten: reële angst en irreële angst.

Reële angst is bijvoorbeeld als je op straat wandelt en er komt een auto aan die uit de bocht vliegt en recht op je afkomt. Je lichaam onderneemt onmiddellijk actie : je springt opzij zonder erover na te denken. Als het gevaar voorbij is sta je misschien nog even na te trillen: “pfff..dat is nét goed gegaan”, maar dan is de “angst” ook weer voorbij. Deze angst is nuttig, want die beschermt je tegen daadwerkelijk gevaar. En het betekent niet dat je daarna voor élke auto bang bent, toch?

Ook als je bijvoorbeeld schrikt van een harde knal: je merkt dat je plotseling verstijft, je hartslag gaat omhoog. Ook dat is een angstreflex, die even snel ook weer wegzakt als het “gevaar” geweken is.

Irreële angst

De andere, irreële angst, is veel vervelender: dat is angst voor iets wat misschien zou kúnnen gebeuren. Dit soort angst kun je als het ware niet “pakken”, omdat het eigenlijk veel vager is, maar het kan wél steeds groter en omvattender worden, en op den duur leiden tot fobieën of vermijdingsgedrag. Ik zal een voorbeeld noemen: Stel, je bent ooit erg geschrokken van een hond. Je merkt dat je honden begint te vermijden. Eerst alleen loslopende honden, maar uiteindelijk ook honden die aangelijnd zijn, of zelfs achter de muren van een huis. Dit gevoel kan steeds groter worden totdat je bijna je huis niet meer uit durft: er kunnen namelijk overal honden zijn.

Dan gaat het je dagelijkse leven beïnvloeden en kan het zijn dat je steeds minder durft. De angst die je dan in je hoofd hebt gecreëerd is veel groter dan het daadwerkelijke “gevaar”. Maar eigenlijk is er geen verschil in hoe het voelt: angst is angst, reëel of irreëel, het resultaat is dat je je gewoon niet fijn voelt. Problemen met angst zijn over het algemeen heel goed en snel met hypnose te behandelen.

Zo geeft hypno therapie je weer meer vrijheid en zelfvertrouwen om te leven zoals jíj het wilt!